ТЕРМОПОМПИ, ЧИЛЪРИ, СЛЪНЧЕВИ СИСТЕМИ, КЛИМАТИЦИ, ХИДРОФОРНИ СИСТЕМИ, КОНВЕКТОРИ, РАДИАТОРИ, БОЙЛЕРИ, ЦИРКУЛАЦИОННИ ПОМПИ, ТРЪБИ И ФИТИНГИ, УПРАВЛЕНИЯ, АРМАТУРА
Повече

   
Въздуха акумулира топлинна енергия през цялата година в резултат на слънчевата радиация, водата и вятъра. Благодарение на това той се явява естествен, възстановяем, чист и безплатен източник на енергия.   
Повече

   
Слънцето е източник на живот за целия свят, доставяйки слънчева енергия годишно, повече от 1 000 000 000 000 000 MWh, което отговаря на 5 милиона тона въглища и е около 20 000 пъти повече от общото потребление на енергия в света.   
Земята е неизчерпаем възстановяем енергиен източник, който се зарежда от слънцето и земните недра (46% от постъпващата слънчева енергия отива в земята). Енергията намираща се в земята се нарича геотермална, от гръцките думи thermal и gea.
Повече

   
Видове филтри при климатиците

Всички съвременни климатици имат стандартен противопрахов филтър за грубо почистване от прах и други циркулиращи във въздуха по-едри замърсители. Той пази не само нашия бял дроб, но и дроба на климатика- топлообменника от замърсяване. Замяна на въздушния филтър не се налага, но той-трябва да се чисти периодично с топла вода (не гореща) Напоследък на пазара някой фирми пуснаха в продажба модели със самопочистващи филтри- модел Nocria на Fujitsu General. При него на определени часове работа започва самопочистване на филтрите,като праха и мръсотията се отлагат в специална касета,която трябва да се почиства 1-2 пъти в годината. Хит на японския пазар е модела на Panasonic National-AC ROBOT. При него на опреден интервал специални четки почистват филтрите и праха се изхвърля през шланг в атмосферата. Много модели климатици имат светлинна индикация, която напомня за почистване на филтрите след определени часове работа. Редовното почистване на противопраховите филтри води до нормално функциониране на климатика. Обратно-при замърсени филтри намалява ефективността на климатика и се покачва консумацията. Мръсните филтри могат да станат развъдник на микроорганизми. За допълнително финно пречистване на въздуха се използват различни методи и филтри. По-скъпите модели имат изградена цялостна система от различни видове филтри.

Видове филтри за финно пречистване:
ПЛАЗМА
Това е своеобразен „електрически стол“, работещ на 4800V напрежение,унищожаващ всяка попаднала във вътрешността на климатика органика,например бактерии, вируси, гъби, спори на растения. По-едри частици прах, пърхут, животински косми, полени, които са преминали през противопраховия филтър се наелектризират при преминаване през плазмата и се натрупват върху електростатичния филтър. Допълнително плазмата йонизира (с аниони) въздуха. Това е една от най-ефективните пречистващи системи. Например при почистване на въздуха от цигарен дим, климатик с такава система за 30 мин. разгражда 70 % от съдържащите се във въздуха частици - два пъти по-бързо, отколкото традиционен филтър. Освен това системата Плазма не изисква переодична замяна, тя е практически вечна, която я прави сравнително евтина. Подобни системи имат повечето маркови климатици на пазара, като Fujitsu General (Fujitsu ASYA 09 LDC plasma), Sharp (Plasmacluster), Mitsubishi electric (Mitsubishi MSZ/MUZ-FD25VA Plasma Duo), Toshiba (Super Daiseikai), Daikin (Ururu Sarara).
ЙОНИЗАТОР
Както писахме по-горе, плазма филтърът йонизира въздуха с отрицателни йони. Някой модели имат само йонизатор без плазма. Учените са установили, че на местата, където човек чувства най-голям прилив на сили- около водопади, на морското крайбрежие, в планините, концентрацията на отрицателно заредените частици е много висока.
Количество на отрицателните йони в куб.см.:
при водопад-50000;
на морско крайбрежие-10000;
в планината-5000;
в селска местност-1500;
в градовете-1000;
в домовете и офисите-50
Климатиците, снабдени с йонизатори, са способни да доведат концентрацията на отрицателни йони до 15-30000 на куб.см.
ЕЛЕКТРОСТАТИЧЕН ФИЛТЪР
Почти всички климатици имат допълнителен електротатичен филтър за финно почистване на въздуха, който най-често е обработен допълнително с биологично активни вещества с бактерицидно действие. При Panasonic, Samsung, Daikin e катехин-силен природен антисептик, съдържащ се в чая. При Fujitsu е васаби (съдържащ специален антисептик извличан от японския хрян васаби) и ябълков. Недостатъка на тези филтри е обикновенно ограничения срок на действие.От електростатичните филтри по-голямо внимание заслужават фотокаталитичните (цеолитни-zeolite) филтри.Те поглъщат миризмите както всички други, но за разлика от тях, те се регенерират на 100% при излагане под пряка слънчева светлина за няколко часа. Принципа на тяхната регенерация е базиран на способността на TiO2 (титаниев апатит) да разгражда всяка органика на въглероден окис, вода и др. безвредни вещества под въздействието на слънчевите лъчи. При това титаниевият двуокис не се изразходва. Напоследък ред производители пуснаха такива филтри.
НОВИНИ