ТЕРМОПОМПИ, ЧИЛЪРИ, СЛЪНЧЕВИ СИСТЕМИ, КЛИМАТИЦИ, ХИДРОФОРНИ СИСТЕМИ, КОНВЕКТОРИ, РАДИАТОРИ, БОЙЛЕРИ, ЦИРКУЛАЦИОННИ ПОМПИ, ТРЪБИ И ФИТИНГИ, УПРАВЛЕНИЯ, АРМАТУРА
Повече

   
Въздуха акумулира топлинна енергия през цялата година в резултат на слънчевата радиация, водата и вятъра. Благодарение на това той се явява естествен, възстановяем, чист и безплатен източник на енергия.   
Повече

   
Слънцето е източник на живот за целия свят, доставяйки слънчева енергия годишно, повече от 1 000 000 000 000 000 MWh, което отговаря на 5 милиона тона въглища и е около 20 000 пъти повече от общото потребление на енергия в света.   
Земята е неизчерпаем възстановяем енергиен източник, който се зарежда от слънцето и земните недра (46% от постъпващата слънчева енергия отива в земята). Енергията намираща се в земята се нарича геотермална, от гръцките думи thermal и gea.
Повече

   
Новото поколение климатици-екологично използване във всекидневния живот
Метални сплави може да заменят охлаждащите течности в климатичните и хладилните инсталации

Множество фирми и организации с нестопанска цел работят по разработването на "зелен бизнес' и "зелена индустрия", за да се съхрани красотата на планетата и равновесието в природата. Изследователи от University of Maryland разработват нови „термоеластични“ метални сплави, които да се използват в хладилната и климатичната техника. С тяхна помощ климатиците биха охлаждали със 175% по-ефективно от сегашните. Освен огромни икономии от електроенергия, спестяването на емитирането на парникови газове е от голямо значение. Екипът от Мериленд скоро ще започне тестове по първите прототипи. Това е една от обещаващите нови технологии, която получава финансовата помощ от половин милион долара от Американския департамент по енергийна ефективност.
Освен това от новите термоеластични сплави се очаква да направят излишно използването на вредни химични вещества като охлаждащи агенти, които за неизменна опасност за околната среда. Технологиите се менят стремглаво, замяната на хладилни агенти с твърди е едно върхово постижение. Термоеластичните сплави имат две състояния, като последователно абсорбират или отделят топлина, горе-долу по същия начин като охлаждащите системи с компресори, но те са консуматори на много малко количество енергия.

НОВИНИ